Informacja dla Rolników na temat sprzedaży i przetwórstwa płodów rolnych
1. Produkcja pierwotna i sprzedaż bezpośrednia
Każdy rolnik produkujący żywność pochodzenia roślinnego i wprowadzający ją do obrotu obowiązany jest do zarejestrowania gospodarstwa w Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Wystarczy wypełnić wniosek dostępny w siedzibie powiatowej stacji lub na stronie internetowej stacji i złożyć go na dzienniku podawczym. Rolnik otrzyma zaświadczenie o wpisie do rejestru.
Rejestracja jest bezpłatna. Za niedopełnienie tego obowiązku grozi kara finansowa (od 1 tys. do 5 tyś. zł).
2. Produkcja żywności w warunkach domowych
Każdy rolnik ma możliwość wytwarzania w swojej kuchni żywości o tzw. potencjalnie niskim ryzyku zagrożenia dla zdrowia. Są to np.
- przetwory z owoców, przetwory z warzyw (powidła, dżemy, kompoty, soki, marmolady)
- koncentraty warzywne,
- produkty marynowane,
- przetwory zbożowe (mąki, kasze, płatki, otręby i inne),
- pieczywo,
- przyprawy,
- gotowe posiłki (potrawy) niemięsne (pierogi, kopytka, kluski, knedle, placki ziemniaczane itp.)
Każdy rolnik, który chce produkować żywność w warunkach domowych musi wypełnić wniosek dostępny w siedzibie powiatowej stacji lub na stronie internetowej stacji i złożyć go na dzienniku podawczym. Rejestracja jest bezpłatna. Następnie w kuchni domowej przeprowadzona zostanie kontrola w wyniku której zostanie wydana decyzja wraz zaświadczeniem o wpisie do rejestru.
3. Inkubator przetwórstwa lokalnego
Zasada jego funkcjonowania polega na udostępnianiu mieszkańcom wsi - zwłaszcza drobnym przetwórcom żywości - rolnikom, odpowiedniej infrastruktury po kosztach niższych niż rynkowe, aby ułatwić im rozwój działalności gospodarczej. Żywność przetwarzana może być np. w remizach strażackich. Taka forma ma na celu umożliwienie przetwarzania produktów w odpowiednich warunkach technicznych i sanitarnych.
Właściciel inkubatora, czyli miejsca przetwórstwa żywności powinien wypełnić wniosek o rejestrację, dostępny w siedzibie powiatowej stacji lub na stronie internetowej stacji i złożyć go na dzienniku podawczym. Rejestracja jest bezpłatna. Następnie w Inkubatorze przeprowadzona zostanie kontrola w wyniku której zostanie wydana decyzja wraz zaświadczeniem o wpisie do rejestru. Natomiast indywidualny rolnik zobowiązany jest jedynie wypełnić wniosek o wpis do rejestru, który dostępny jest w siedzibie powiatowej stacji lub na stronie internetowej stacji i złożyć go na dzienniku podawczym.
Rejestracja jest bezpłatna. Rolnik otrzyma zaświadczenie o wpisie do rejestru.
4. Rolniczy handel detaliczny
Jest to handel detaliczny polegający na zbywaniu konsumentowi finalnemu żywności pochodzącej w całości lub części z własnej uprawy, hodowli lub chowu. Przepisy określają maksymalną ilość żywności, którą w ramach rolniczego handlu detalicznego można sprzedać i zasady dokumentowania sprzedaży.
Rolnik, który jest zainteresowany sprzedażą swoich produktów w ramach Rolniczego handlu detalicznego, zobowiązany jest wypełnić wniosek o wpis do rejestru, który dostępny jest w siedzibie powiatowej stacji lub na stronie internetowej stacji i złożyć go na dzienniku podawczym. Rejestracja jest bezpłatna. Rolnik otrzyma zaświadczenie o wpisie do rejestru.
Więcej informacji znajdziecie Państwo u pracowników Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Nowym Sączu ul. Stefana Czarnieckiego 19 (poniedziałek – piątek od 7:25 do 15:00) lub pod numerem tel. 18 443 54 64 wew. 47 oraz Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Limanowej przy ul. M. B. Bolesnej 16a lub w Punkcie informacyjnym pod numerem tel. 18 337 21 01
Źródło: PSSE w Nowym Sączu