Rolniczy Handel Detaliczny

   

Od 1 stycznia 2017 r. weszła w życie ustawa z dnia 16 listopada 2016 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia srzedaży żywności przez rolników (Dz. U.z 2016 r., poz.1961).

Od 1  stycznia 2019r.  weszła w życie  ustawa  z dnia 9 listopada 2018 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników do sklepów i restauracji (Dz.U.z 2018r poz 2242 )

Ww. ustawy definiują pojęcie ,,rolniczego handlu detalicznego" - RHD, jak również wskazuje organy właściwe do sprawowania nadzoru nad bezpieczeństwem żywności zbywanej lub produkowanej w ramach tej działalności. W ramach prowadzenia rolniczego handlu detalicznego możliwa jest produkcja i przetwarzanie żywności, jak również sprzedaż konsumentom finalnym.  Nowy przepis prawa obliguje rolników jedynie do dokonania obowiązku rejestracji przez właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej lub Inspekcji Weterynaryjnej.

W celu dokonania rejestracji należy złożyć:

  • wniosek o wpis zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej w formie pisemnej, co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności, do właściwego państwowego powiatowego inspektora sanitarnego – w przypadku żywności pochodzenia niezwierzęcego,

  • wniosek o wpis zakładu do rejestru zakładów w formie pisemnej, w terminie co najmniej 30 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności do właściwego powiatowego lekarza weterynarii w przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego lub żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego (tzw. żywności złożonej).

Rolniczy Handel Detaliczny  – to  handel detaliczny polegający na produkcji żywności pochodzącej w całości lub części z własnej uprawy, hodowli lub chowu podmiotu działającego na rynku spożywczym.  i zbywaniu takiej żywności:

  • konsumentowi finalnemu ( tj. osobom indywidualnym, np. na targowiskach, placach targowych, w bramach własnych gospodarstw rolnych, handlu obwoźnym….)
  • do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego (t.j lokalne sklepy i zakłady gastronomiczne : restauracje, bary, stołówki szkolne i inne).

Produkcja i zbywanie żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego:

  •  mogą być dokonywane w ilościach dostosowanych do potrzeb konsumentów;
  • nie mogą stanowić zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności i wpływać niekorzystnie na ochronę zdrowia publicznego;

  • podlegają nadzorowi organów odpowiednio Państwowej Inspekcji Sanitarnej albo Inspekcji Weterynaryjnej;

Zbywanie żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego:

  •  do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego odbywa się, jeżeli zakłady te są zlokalizowane na obszarze województwa, w którym ma miejsce prowadzenie produkcji tej żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego, lub na obszarach powiatów lub miast stanowiących siedzibę wojewody lub sejmiku województwa, sąsiadujących z tym województwem;
  • jest dokumentowane w sposób umożliwiający określenie ilości zbywanej żywności;

  • nie może być dokonywane z udziałem pośrednika, z wyjątkiem zbywania takiej żywności podczas wystaw, festynów, targów lub kiermaszy, organizowanych w celu promocji żywności, jeżeli pośrednik zbywa konsumentom finalnym żywność:

  • wyprodukowaną przez tego pośrednika w ramach rolniczego handlu detalicznego,

  • wyprodukowaną przez inny podmiot prowadzący rolniczy handel detaliczny na obszarze powiatu, w którym pośrednik ten prowadzi produkcję żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego, lub na obszarze powiatu sąsiadującego z tym powiatem.”,

W miejscu zbywania żywności konsumentowi finalnemu przez podmiot prowadzący rolniczy handel detaliczny, w tym przez pośrednika umieszcza się w sposób czytelny i widoczny dla konsumenta:”,

  •  napis „rolniczy handel detaliczny”;
  • dane obejmujące:

    • imię i nazwisko albo nazwę i siedzibę podmiotu prowadzącego rolniczy handel detaliczny,

    • adres miejsca prowadzenia produkcji tej żywności,

    • weterynaryjny numer identyfikacyjny podmiotu prowadzącego rolniczy handel detaliczny, o ile taki numer został nadany.

Kto nie umieszcza w miejscu zbywania żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego oznaczenia, o którym mowa powyżej , lub podaje w tym oznaczeniu informacje niepełne lub nieprawdziwe,” – podlega karze grzywny.

 

 

Żródło: PSSE w Limanowej